MMW Architects | Partnership Health Center - MMW Architects

Partnership Health Center

Partnership Health Center’s mission is to provide high quality health care to everyone in the community. With an expanding clientele, more space was needed to provide these services. This project consists of adaptive reuse, addition, and renovation of the historic Creamery building in downtown Missoula. Funded by a federal grant, the new addition houses a residency program that will bring 30 new doctors to Missoula. The project includes a 27,463 square foot remodel of the existing building and a new 21,759 square foot addition.

The Missoula Creamery building was built in the early 1900s and was expanded several times to accommodate new uses. To honor the original structure the project team developed a balance of historic and contemporary elements. Its location, adjacent to the railroad was the basis of inspiration. Historic details were preserved and complimented by a contemporary interpretation of railroad structures.

Delicate cantilevered steel roofs at the entry complement the heavy masonry and historical details of the building, imparting a dialogue between old and new. The entry roof, stairs and ramp were developed to provide an accessible route to the first floor which is four feet above grade. Brick was used in a combination of colors to replicate the original masonry, while varying brick patterns distinguish projections and insets as a reference to the ad-hoc nature of the original building. Cast stone sills and cornices and steel lintels provide a structural honesty and recall an industrial past. Where possible, the original brick was restored and left exposed on the interior, highlighting the contrast between past and present. Complementary interior materials provide a rich, warm environment for healing.

In order to keep the clinic functioning throughout construction, the project was divided into phases. First, the existing basement and second floor were remodeled. Next, the three floor addition was built along with the first floor remodel. The existing dental clinic and administrative offices were consolidated in the building’s upper floor and basement to make way for exam rooms on the first floor. In order to provide a circulation strategy that worked for the entire building, the Reception straddles both the new and existing buildings. Creating an open reception was challenging from a structural standpoint, but the end result utilizes the historic post and lintel structure as a design element.