MMW Architects | Wedge House - MMW Architects

Wedge House

Located in a forested neighborhood at the bottom of a deep mountain valley, this family home makes the most of its limited views and semi-natural setting. A small site combined with challenging topography informed the compact nature of the design. Each of the three “wedges” contains a different function and viewshed. In combination, they echo the surrounding jumbled mountain peaks. By focusing views to specific natural scenes, the home gives the impression that it is in a far more rural setting.

One enters the home into a double height circulation space with a framed view of Mount Jumbo. To the right is the great room with open plan living, kitchen, and dining areas under a tall sloped ceiling. Large south facing windows and patio doors open up to the sunny backyard. To the left of the entry is a two-story sleeping wing which contains a den and master suite on the first floor and two additional bedrooms, bathroom, and a south facing roof deck on the second floor. A natural drainage swale divides the home from the garage and is bridged by a suspended hallway into the mudroom. The daylight basement holds mechanical equipment, storage, and future capacity for a guest suite with a private kitchenette, bedroom, and bathroom.