HEADWATERS HEADQUARTERS

Headwaters Foundation

Originally the home of the Missoula Gazette in 1902, 119 W Main now serves as the face of the philanthropic Headwaters Foundation and provides flexible, state of the art community spaces. The historic façade was reorganized to provide a single, accessible public entrance while maintaining the traditional detailing and glazing rhythms. Within, the modern urban loft aesthetic is complimented with textural nature-inspired art walls. The design impetus of these walls, as well as the entire project, was two-fold: to connect all users to this specific place on the Earth; to promote wellness and productivity through biophilic design.

The first floor offers three public conference rooms, two of which can be reconfigured into one large space by folding back a series of glass partition walls. A commercial kitchen is also available to local nonprofits and as a food staging area for events. At the south alley side, two sunny and private outdoor lunch spots were provided to give relief at midday or give some fresh air to inspire the mind anytime. The foundation’s mission is to create change within the communities of Western Montana. All design decisions took this, as well as the foundation’s branding, into consideration and reinforced its goals through the power of architecture.

HEADWATERS HEADQUARTERS

Headwaters Foundation

Originally the home of the Missoula Gazette in 1902, 119 W Main now serves as the face of the philanthropic Headwaters Foundation and provides flexible, state of the art community spaces. The historic façade was reorganized to provide a single, accessible public entrance while maintaining the traditional detailing and glazing rhythms. Within, the modern urban loft aesthetic is complimented with textural nature-inspired art walls. The design impetus of these walls, as well as the entire project, was two-fold: to connect all users to this specific place on the Earth; to promote wellness and productivity through biophilic design.

The first floor offers three public conference rooms, two of which can be reconfigured into one large space by folding back a series of glass partition walls. A commercial kitchen is also available to local nonprofits and as a food staging area for events. At the south alley side, two sunny and private outdoor lunch spots were provided to give relief at midday or give some fresh air to inspire the mind anytime. The foundation’s mission is to create change within the communities of Western Montana. All design decisions took this, as well as the foundation’s branding, into consideration and reinforced its goals through the power of architecture.

Awards:
2024 Missoula Historic Preservation Commission – Commercial – Restoration Award

Photo Credit: Cody Brown Photography

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google